Ingredients (6 people):
Boloňská omáčka
- 1 oloupaná a nasekaná cibule
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce oleje (± 30 ml)
- 3 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku (± 45 ml)
- 1 kostka dehydrovaného hovězího vývaru
- 1 lžička suchých bylin (tymián, oregano…)
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 lžička cukru (± 5 ml)
- 1 konzerva nakrájených rajčat (± 400 g)
- Sůl a pepř
Houbová omáčka
- 100 g hub
- 1 polévková lžíce oleje (± 15 ml)
- 1 kostka kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 400 ml smetany
- 2 lžičky kukuřičného škrobu (± 10 ml)
- Sůl a pepř
Hořčičná omáčka
- 250 ml smetany
- ½ kostka kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 polévkové lžíce hořčice (± 30 ml)
- Sůl a pepř
Preparation time: 5 min.
Cooking time: 0 min.
Difficulty: average
Preparation:
Boloňská omáčka
1. V Micro plus konvici 1 l smíchejte nakrájenou cibuli, česnek a olej, přiklopte a vložte do mikrovlnné trouby na 600 W na dobu 3 min.
2. Přidejte všechny zbývající ingredience do nádoby. Dobře promíchejte.
3. Přiklopte a opět vložte do mikrovlnky na 9 min. na 600 W, v polovině vaření dobře promíchejte. Omáčka je perfektní s těstovinami vařenými v Kulaté těstovince nebo při přípravě lasagní.
Houbová omáčka
1. Tence nakrájejte houby a umístěte je s olejem do Micro plus konvice 1 l. Přiklopte a nechte v mikrovlnce na 600 W po dobu 3 min.
2. Přidejte rozdrobenou kostku bujónu, smetanu, kukuřičný škrob a dobře promíchejte.
3. Přiklopte a vložte do mikrovlnky na 600 W na 4 až 5 min. Během vaření dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s drůbežím, vepřovým nebo telecím masem.
Hořčičná omáčka
1. Nalijte smetanu do Micro plus konvice 1 l. Přidejte rozdrobenou kostku bujónu, zamíchejte a přiklopte. Vložte do mikrovlnky na 600 W na 3 min. Přidejte hořčici.
2. Zamíchejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s grilovaným masem nebo rybami.
TIP: Hořčici můžete nahradit 2 lžičkami papriky nebo kari. V tomto případě přidejte koření hned na začátku.